Sommarutställning 2016

”Kabysser och Komfusenbo – rum för ensamhet och fantasi”

Temat för sommarens utställning är det egna rummet. ”Människan har ett bräckligt litet värn mot vad livet kan hitta på att slå till med, om hon inte lärt sig vara ensam.
Det är nästan det viktigaste som finns”, har Astrid Lindgren sagt.

Utställningen i Prästgården kommer att handla om ensamhetens betydelse för Astrid Lindgren själv, men också om alla de egna rum hon skrivit om i sina berättelser. Lotta på Bråkmakargatan skapar ”ett eget hushålle”, Emil som i Snickarboa få vara ifred med sina trägubbar, Britta och Anna i Bullerbyn som har sitt alldeles egna ”vårställe” i ett djupt dike, Barbro som bakom rosenbusken i Allrakäraste syster får vara ensam med sin fantasisyster, Pelle som flyttar från orättvisa anklagelser till sitt eget Konfusenbo och Ronja och Birk som lever ett Robinson Crusoe-liv i Björngrottan.

Under våren har barngrupper arbetat med hur deras alldeles eget ställe skulle vara,  utifrån diskussioner om ensamhet och om behovet av att få dra sig undan. Hur skulle ett eget ställe kunna se ut om man fick drömma och önska?
Vad gör man i här? Tre av barnens platser kommer att byggas upp och finnas i Prästgårdsparken. I en del av utställningen visar vi mer av barnens tankar, deras skisser och  egna byggda minimodeller. 

Utställningen finns att skåda mellan 11/6–6/11 2016. 

Under våren har barngrupper från Vimarskolans fritids och Källbackens fritids i Vimmerby arbetat i projektet.
Utifrån diskussioner om ensamhet och om behovet av att få dra sig undan. Tillsammans med vår pedagog Anneli Karlsson har det samtalats, fantiserat formulerat, skrivits, skissats, skapats, målats och byggts.
Alla barn visat hur
”Mitt eget ställe" skull se ut och de fick drömma och önska.

I sommarens utställning berättar Vi  mer om hela processen där kommer du få höra barnens tankar, se skisserna och studera barnens egna byggda mini modeller. Tre av de egna ställen kommer att byggas upp och finnas i Prästgårdsparken under sommaren.

Vill du redan nu veta och se vad barnen gjort tryck här!

 

Vårens projekt ”Mitt eget ställe” har genomförts tack vare bidrag från Sparbankstiftelsen i Vimmerby.