Tidigare utställningar

29 maj - 15 november 2015
UTSTÄLLNINGEN HELA VÄRLDEN BRINNER  

Utställningen var uppbyggd i den f d prästgården på Näs, alldeles intill Paviljongen.
Besökarna flyttas tillbaka till krigsåren 1939-1945, men utställningen blickar också inåt och framåt. Går historien igen? Måste det vara så? Vad kan vi göra för att förhindra att det sker?

Mot fonden av Astrid Lindgrens dagböcker ställer utställningen frågor om vår tid – en tid när fascism och rasism åter vinner mark i Europa, en tid då allt fler röster börjar varna för nya konfrontationer och till och med ett nytt världskrig.
På det viset är det den kanske mest brännande och aktuella utställningen just nu.

Utställningen är en vandringsutställning och du finner mer information här. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Vi har skapat utställningen "Hela världen Brinner!" i samarbete med Postkodlotteriets kulturstiftelse.   
Utställningen är en vandringsutställning och mer information finner du här      

                                                                                                                                                                                                                           

 

30 november - 26 december 2012 

UTSTÄLLNING VÄVNING FÖR ALLA 

Astrid Lindgrens Näs visar en vandringsutställning med vävar från hela Sverige. Vävning är klurigt, tekniskt och roligt. Bli inspirerad av nyskapade tekniker och spännande material.
Utställningen är producerad av Sveriges textila Hemslöjdskonsulenter och visas i Paviljongen under juletid i ett samarbete med Kalmar läns hemslöjdsförening.
Utställningen öppnade den 30 november då Kalmar läns hemslöjdskonsulent Agneta Gefors fanns på plats och visar utställningen och presenterade de nyskapande teknikerna och de många spännande materialen. Fotot är från öppningen av utställningen den 30 nov.

Juli 2012 

SPUNKVERKSTAD
I vår populära Spunkverkstad för barn i alla åldrar på Astrid Lindgrens Näs har vi haft skapande verkstad med kraetiva ordlekar, lekar i hagen och sakletarpromenader tillsammans med Rebecka. Sagoläsning i Sagoladan för de yngre barnen.

 

Lördagen 16 juni 2012
Vernissage "Ingrid Vang Nyman- Pippi & lite till"
Mikael Ahlerup, vd Astrid Lindgrens Värld, invigningstalade.
Elina Druker, medlem ALMA-juryn, berättade om Ingrid Vang Nyman io föredraget  "Jag hälsar eder kära små rutiga barn"
För alla barn var det Sakletarpromenad. 

I sommar kan du möta Pippi Långstrump, så som hon såg ut från allra första början. Vår sommarutställning presenterar Ingrid Vang Nyman, konstnär och barnboksillustratör – mest känd för sina illustrationer av Astrid Lindgrens böcker om Pippi och Alla vi barn i Bullerbyn. Förutom en mängd härliga bilder med Pippi och andra figurer, kan både barn och vuxna gå in i Pippis skojiga kök. Läs mer 

sarenstr%f6m_hannu_6 nyTisdagen den 12 juni 2012
ASTRID LINDGRENS NÄS FIRAR 5-ÅRSJUBILEUM

Nya trädgårdsvisoner
Den 12 juni firade Näs fem år och på programmet stod trädgårdstema. Inspiration och trädgårdsvisioner bjöds det på i stora mått när Hannu Sarenström gästade Astrid Lindgrens Näs.
Det var fullsatt i filmsalen när Hannu Sarenström visade bilder och berättade om sina egna trädgårdsprojekt i trädgården hemma i Hällekis.
Kajsa Holst, projektledare Astrid Lindgrens Näs, berättade också om framtidsplanerna för projektet Astrid Lindgrens Trägårdar. Hon beskrev arbetet med förstudien och framtagningen av förslag på utformandet av trädgårdarna.

m sandenFredagen den 13 april 2012
FÖRFATTARKVÄLL MED
MÅRTEN SANDÉN 

Mårten Sandén, författare och låtskrivare, talade om sina barn- och ungdomsböcker. Föreläsningen arrangerades i samarbete med Linnéuniversitetet.

 

Lördagen den 31 mars 2012
VÄRLDENS BÄSTA KOLIJOX!
-ELLER VAD ÄR DET VI ÄTER?
Ett familjeprogram på Astrid Lindgrens Näs under Framtidsveckan. Medverkande bland andra: Maja Söderberg, Håkan Jonsson, Glada utegrisar. Besök Bondens torg och Barnens odlarhörna!
Fri entré
Plats: Paviljongen och trädgården, Astrid Lindgrens Näs
Arr: Astrid Lindgrens Näs, Lantköket på Näs, LRF, Coop Konsum Vimmerby, Ica Kvantum Vimmerby samt Astrid Lindgrens hembygd. Läs mer Världens bästa koliox!

22 februari - 9 april 2012
AXEL MUNTHE - mannen som
levde oförskräckt och litade på livet.

En upplevelseutställning om läkaren, filantropen, författaren, kosmpoliten och byggherren Axel Munthe, producerad av Oskarshamns kommun
Plats: Paviljongen, Astrid Lindgrens Näs
Entré: 20 kr
  

20 mars 2012
ALMA-tillkännagivande
Den nederländske författaren Guus Kuijer tilldelas årets Litteraturpris till Astrid Lindgrens minne. Inför en fullsatt
presskonferens som hölls i Paviljongen på Astrid Lindgrens Näs tillkännagav juryns ordförande Larry Lempert pristagaren.
- I hans böcker är respekten för barnet lika självklar som avståndstagandet från intolerans och förtryck. Hans enkla, klara och exakta stil inrymmer såväl filosofiskt djupsinne som fjäderlätt poesi, lyder juryns motivering.
- Jag är mycket tacksam för priset. Det är min förhoppning att priset kommer att stärka barnlitteraturens position i Nederländerna och i världen, säger Guus Kuijer i en kommentar.
 

8 mars 2012
Axel Munthe och hans konstnärsvänner
Det var fullt hus i Paviljongen när Anneli Berglund konstkonsulent, Kalmar län, föreläste om Axel Munthe och hans konstnärsvänner. Hon presenterade några av de svenska konstnärer som i slutet av 1800-talet befann sig i Paris och deras liv. Paris lockade dåtidens konstnärer bland annat för att de där kunde hämta motiv från nya miljöer till sina konstverk. Såväl stadens fattiga kvarter som det nya friluftsmåleriet lockade. Axel Munthe blev bekant med många av dem under sin studenttid och senare fick han även bli deras läkare.

24 februari 2012
Vårfågelverkstad
Många sportlovslediga barn ville vara med på vår vårfågelverkstad. Tillsammans med pedagog Anneli Karlsson tovade de egna småfåglar. Inspiration hämtades både från våren och den pågående utställningen om Axel Munthe.

22 februari 2012
Vernissage för Axel Munthe 
Lars Sonnesjö, Byteatern Kalmar och Maria Agestam, Regionförbundet Kalmar invigningstalade vid vernissagen för "AXEL MUNTHE - mannen som levde oförskräckt och litade på livet".

28 januari 2012
Bokrelease "Aldrig våld!" 
Till tioårsminnet av Astrid Lindgrens bortgång gavs hennes tal "Aldrig våld!" ut på nytt. Den 28 jan presenterade författaren och barnläkaren Lars H Gustavsson boken i Paviljongen på Astrid Lindgrens Näs.

 

28 januari 2012
10 år efter Astrid Lindgrens bortgång
Kransnedläggning vid Astrids grav
Tioårsdagen efter Astrid Lindgrens bortgång uppmärksammades när Kjell Åke Hansson, vd Astrid Lindgrens Näs och Mikael Ahlerup, vd Astrid Lindgrens Värld lade ner kransar vid Astrid Lindgrens grav.