Evenemang

                                                                                                                            

Äppelutställning i Trädgårdshuset 

Under perioden den 30 september - 7 oktober kommer vi att ha en äppelutställning i Trädgårdshuset.
Den 30 september så bjuder vi in till en spännande äppeldag!
Se program nedan:

• Äppel- och päronutställning
• Mustprovning
• Ta med din frukt och få den sortbestämd av pomolog Sven Plasgård
• Variation av smått och gott med äppelsmak i kaféet
• Skruttjakt och äppelpyssel för barn

Öppettider 11.00-16.00

Välkommen!


Astrid Lindgren och Marit Törnqvist 

Den 12 oktober har vi höstens första författarkväll på Astrid Lindgrens Näs. Marit Törnqvist kommer berätta om sin vänskap med Astrid Lindgren och om deras samarbete runt olika böcker och om uppbyggnaden av Junibackens sagotåg. Om brevet som Marit fick av Astrid Lindgren när hon var liten flicka eftersom hon ville att Marit skulle bli Skrållan i Saltkråkan filmen. Hur de hoppade i hö tillsammans när Marit var 10 år. När de flög luftballong över Stockholm, för att få inspiration till I Skymningslandet, då Astrid Lindgren var 85 år. Marit kommer berätta om den Astrid Lindgren hon fick möta bakom kulisserna och vilka spår hon har lämnat efter sig i Marits liv. Denna författarkväll görs i samarbete med Filmbyn Småland.


 

 

 

 

 

Barnbokens revoltörer – Lennart Hellsing, Astrid Lindgren och några till. 

Den 18 oktober så har vi en föreläsning av litteraturprofessor Lena Kåreland om barnlitteraturens paradigmskifte på 1940-talet. Utgångspunkten är Lennart Hellsing och hans arbete som författare och opinionsbildare, men föreläsningen knyter också an till de andra stora samtida banbrytarna, till exempel Astrid Lindgren. Vad var det de gjorde som satte svensk barnlitteratur på modernismens karta? 


Läslov v 44 

Under läslovsveckan så kommer vi ha olika aktiviteter för barn på Astrid Lindgrens Näs. Några utgår från vår säsongsutställning,"Babel, babbel och bananer- Lennart Hellsings lustfyllda värld", samt andra aktiviteter kopplade till läsning, teckning och sagoberättande.


Barnteater - Sipa lipa lakritspipa

Den 10 november så kommer vi ha barnteater på Astrid Lindgrens Näs.

Summa summarum sexton sardiner – Hoppar i havet när solen skiner

Många av Lennart Hellsings texter har blivit visor och klingar fint i den svenska sångskattkistan. Herr Gurka, Krakel Spektakel och Dinkeli dunkeli doja för att nämna några. Knut Brodin skrev melodierna till de flesta. Lika kärnfulla som texterna. Korta och till synes enkla, precis lagom svåra och perfekt avpassade för barnens röster. För barn och familjer! Både stora och små. Ola Karlberg framför tillsammans med pianisten Johanna Nordström en hel rad av dessa barnvisor under teatern. De blandar musik, sång, ordlekar, och roliga rim. Både lätt och lekfullt. Välkomna!


Sara Schwardt 

Den 24 november så har vi författarkväll då kommer Sara Schwardt och berättar om sin och Astrid Lindgrens 30-åriga brevvänskap. Sara kommer även läsa ur sin nya bok "Kära Astrid, det är jag igen". 

 


Ingen har väl beskrivit julen så som Astrid Lindgren. Hennes bilder av förväntan, väntan, sprittande glädje och skönhet sitter för alltid inetsade i vårt medvetande.
Nu har du chansen att uppleva julstämning på Astrid Lindgren Näs. Välkomna till en alldeles speciell julmarknad, med mycket mat- och konsthantverk, tillverkning, slöjdande och andra påhitt.

Fredag 15 december kl 10.00 - 17.00
Lördag 16 december kl 10.00 - 17.00
Entré in till julmarknaden är 50 kr, (gratis för alla under 16 år och för alla med säsongskort).