Skolgrupper

Gör en vandring i Astrid Lindgrens barndomsmiljö, platsen där hennes liv och berättelser tog sin början. Här lekte Astrid Lindgren som barn. Här hörde hon de första sagorna berättas. Upplev miljön som inspirerade henne till att skriva om Emil och Bullerbyn. Vill du ta med din skolgrupp till Astrid Lindgrens Näs? För ytterligare information och bokning av lektion/visning kontakta vår Producent/pedagog Anneli Karlsson på telefon, 0492-566 811.

Vårt skolprogram hösten 2017:

 

Nyfiken på Astrid Lindgren liv? Utställning 

Följ med in i utställningen "Hela världens Astrid Lindgren". Här får du höra berättelsen om hennes liv. Möt Astrid som barn och tonåring i Vimmerby, Astrid som ensamstående mor i 20-talets Stockholm och inte minst som en av Sveriges främsta opinionsbildare. 
På egen hand, audioguider med barnversion ingår. Cirka 45 minuter

 

På berättelsepromenad i utmarkerna Visning

Det var här på Näs som hon klättrade i sockerdricksträdet och lekte med sina syskon i snickerboa. Det var här hon hoppade i hö och lyssnade till sagor i Kristins kök. Det är ingen överdrift att säga att källan till Astrid Lindgrens fantastiska författarskap finns just här på Näs.
Lär känna platsen, miljöerna runt barndom hemmet.  Vi kopplar hennes skrivna berättelser till naturen och barndomen på promenaden i de nya trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs. 
Maxantal 20 personer Cirka 40 minuter.  

 

Upplev Astrids barndomshem Visning

Barndomshemmet är fortfarande intakt, såsom det var när Astrid var liten flicka. Det var Astrid själv som återställde nedervåningen till ursprungligt skick. De flesta ursprungliga inventarier och ägodelar finns kvar, vilket gör det till en stor upplevelse att komma in i Astrid Lindgrens alldeles unika och äkta barndomshem. 
Maxantal 12 personer Cirka 40 minuter.  

 

Säsongsutställning - Babel, babbel och bananer - Lennart Hellsings lustfyllda värld.

I år har utställningen Babel, babbel och bananer- Lennart Hellsings lustfyllda värld flyttat in i prästgården på Astrid Lindgrens Näs. Här får ni lära känna Lennart Hellsings författarskap och få kunskap om hans betydelse för barnlitteraturen i Sverige. Det är en lekfull utställning för olika åldrar, där vi i lyfter betydelsen för rim, ramsor och rytm som ett medel i vår kommunikation.  Här kan ni klä ut er - sjunga och dansa loss på scenen med Herr Gurka - drömma er bort till Samarkand i orientrummet eller dyka in i någon av Lennart Hellsings många böcker.  Låt lusten och glädjen till orden hitta nya vägar. Kom hit och lek med språket, precis som Lennart Hellsing gjorde. 

 

Läsning - Droppverkstad

Vi läser Lennart Hellsings bok Tre droppar regn. Funderar över och samtalar om vad som sker i berättelsen. Alla barn får göra sin egen droppmedalj. Vem skall få den? Och varför vill du ge den personen en medalj?
Visningen/Verkstad tar cirka 45 minuter. Maxantal 10 personer. Rekommenderas från 5 år.

 

Läsning - Ägget

Vi läser Lennart Hellsings bok Ägget. Samtalar om de många frågor boken väcker. Vad vill jag bli? Vad vill jag göra? Barnen får sedan skapa sitt eget ägg och historien kring ägget.
Visningen/Verkstad tar cirka 45 minuter. Maxantal 10 personer. Rekommenderas från 7 år.

 

 

Exempel på våra olika program inom ramen för Skapande skola

Varje år genonför vi olika program inom Skapande Skola tillsammans med klasser från Vimmerby och andra orter i vår närhet. I januari och februari gjorde vi ett program med Vimmerby fjärdeklassare som hette "Säg något viktigt till världen" 
Här kan du se ett fint bildspel från Vimmerby kulturskola.

 

 

Se hela vårt skolprogram här.